×
×

05. 08. 2023.

35 филмова у четири програмске целине на 6. Дунав Филм Фесту

Шесто издање Дунав Филм Феста биће одржано од 22. до 27. августа у Смедереву. У оквиру програма биће приказано 35 остварења подељених у четири програмске целине. Главни програм фестивала биће одржан у Малом граду Смедеревске тврђаве, док ће се филмови у оквиру програма Непролазни гледати на локацији Дунавског парка. На Платоу код Kарађорђевог дуда биће приказани филмови из програмске целине Породица на окупу. На летњој сцени (двориште) и у биоскопу Центра за културу Смедерево биће одржан програм Река-питулација. 

Шесто издање фестивала обележиће запажена остварења признатих редитеља, али и младих аутора и ауторки чије каријере су тек на почетку. Остварења из главног програма која ће публика имати прилику да погледа су, између осталих, филм „Тачка повратка“ (Restore Point) аутора Роберта Хлоза. Филм је смештен у 2041. годину у којој је свет на ивици пропасти. Наука је дала човечанству способност да жртве насилних злочина врати у живот, омогућавајући амбициозном детективу да реши случај убијеног пара тако што ће вратити једног од њих назад у живот. Остварење „Пластично небо“ аутора Тибора Баноцког и Шарлоте Сабо такође је смештено у будућност, у 2123. годину у постапокалиптичну Будимпешту где се млади брачни пар бори за живот. Филм „Да ли ме волиш?“ ауторке Тоње Најаброве прати тинејџерку Kиру чији живот почиње да се мења када открије да њен отац има љубавницу. Њена потрага за љубављу, топлином и надом за бољу будућност се поклапа са сломом Совјетског Савеза који, као и њен живот, почиње да се распада. Још једно остварење које ће бити приказано је и „Нула калорија“ ауторке Џесике Хауснер. Госпођица Новак се придружује особљу међународног интерната, како би предавала о савесном конзумирању хране. Међутим, њена начела се не подударају са очекиваним и она наглашава да је здравије јести мање. Остали наставници полако примећују шта се дешава, али до тренутка када родитељи схвате, клуб Нула калорија постаје стварност. 

Осим богатог главног и пратећег програма фестивал ће пројекцијом остварења „Осам и по“ Федерика Фелинија обележити 60 година од премијере филма и 30 година од смрти славног италијанског филмског редитеља и сценаристе, док ће приказивање филма „Новац“ бити одржано у част аутора Робера Бресона и том приликом ће бити обележено 40 година од премијере његовог последњег филма. 

Фестивал је такмичарског карактера и жири сваке године чине релевантни филмски радници који ће доделити награду Дунавска лађа за најбољи филм у такмичарској селекцији. 

Програм као и остале информације о фестивалу биће ускоро доступне на сајту https://dunavfilmfest.rs/ као и на сајту https://sdkultura.rs/