×
×
21.
Септембар Четвртак
20.00

Театар у тврђави

Афера недужне Анабеле

Реч редитеља

Ову мистичну фарсу Велимира Лукића желео сам да радим одавно. Савременост и свевременост овог текста говоре да је већ постао класик и да је, нажалост, вечно актуелан. Кажем нажалост, јер бих више волео да смо, као друштво, мотиве из комада превазишли и да смо на сопственим грешкама уз помоћ историје нешто и научили, чему она и служи… чини ми се.

Нормалан појединац, стављен је пред немогућ избор: или ће изгубити себе, своју душу, своју људскост, или ће изгубити живот и своје животно дело. Сваки избор је погрешан у околностима неслободе о којој је Лукић писао. Слободног избора нема, јер нема ни слободе. У човеку побеђује прагматична “биљка од крви и меса” спремна да се повинује и преобрази у “сићушног послушног грађанина”.

Лукић у овом тексту говори о избору између два крста. Крста посутог златом и крста усијаног, посутог бодљама и бодежима. Који је лакши? Који треба понети? Крст пече ужасно, ако ниси изабрао онај прави. Који је прави ако немамо савест, ако смо трампили људскост за прагматичност? Који је прави ако немамо исправно људско утемељење? Које год оно било за сваког поједично, оно мора бити засновано на правди, љубави и истини.

Било би наивно помислити да наши избори немају никакве последице по друге људе и да су они индивидуална ствар. Поготово ако се појединац и сам налази на некој позицији моћи, од чијих одлука зависе туђе судбине. Моћ у таквом систему постаје најважније животно гориво. Бертранд Расел је говорио о двема мотивацијама због којих људи толико желе да се домогну моћи: сексуалној и економској. У овом комаду обе су и те како заступљене. 


Народно позориште Ниш


Улоге: ХАРТ, НАУЧНИК, ФИЛОЗОФ И ЈОШ МНОГО ШТА - АЛЕКСАНДАР КРСТИЋ 

КНЕЗ - СТЕФАН МЛАДЕНОВИЋ 

КНЕГИЊА - БРАТИСЛАВА МИЛИЋ 

РОБЕРТ, СТУДЕНТ - АНДРИЈА МИТИЋ, к. г. 

АНАБЕЛА, ИСКУШЕНИЦА ФЕРИНСКОГ МАНАСТИРА - НАТАЛИЈА ЈОВИЋ 

ВЕЛИКИ ИНКВИЗИТОР - ДРАГИША ВЕЉКОВИЋ 

НИКОЛО, МИНИСТАР - УРОШ МИЛОЈЕВИЋ 

ФЕРДИНАНДО, МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ - АЛЕКСАНДАР СТЕВАНОВИЋ, к. г. 


Текст: Велимир Лукић

Редитељ: Игор Павловић 

Сценограф и костимограф: Милица Бајић Ђуров 

Композитор: Ирена Поповић Драговић 

Асистент композитора: Никола Драговић 

Сценски покрет: Андреја Кулешевић 

Лектор: Наташа Илић 

Фотограф: Никола Милосављевић/Студио Брада 

Организатор: Милош Павловић 

Инспицијент: Добрила Марјановић 

Мајстор тона: Александар Стевановић

Дизајн светла: Војкан Добросављевић, Давид Јовановић 

Суфлер: Јана Савић 


Цена појединачне улазнице је 500 динара. Куповином комплета улазница остварујете 20% попуста Такође важи попуст 20% за пензионере, уз пензиони чек и регистрацију на благајни Центра за културу Смедерево.

Улазнице можете купити на благајни Центра за културу Смедерево и онлајн путем сајта sdkultura.rs. Куповином онлајн карата остварујете попуст од 10%.