×
×

04. 12. 2023.

АНИП “Смедерево” понос града

У протекле две вечери, 2. и 3. децембра, у организацији Савеза фолклорних ансамбала Србије одржао се 3. по реду Републички фестивал фолклорних ансамбала Србије на којем је учествовало 18 најбољих фолклорних ансамбала. Они су своје учешће обезбедили кроз квалификације на међуокружним смотрама одржаним у 5 градова у Србији. 

Домаћини међуокружних смотри су били Нови Пазар, Инђија, Грачаница, Ужице и Смедерево. Управо на смотри у Смедереву наш Ансамбл народних игара и песама "Смедерево", који функционише као радна јединица Центра за културу Смедерево, остварио је пласман у финале републичког фестивала. 

Наш ансамбл је синоћ, својим наступом на другој финалној вечери, освојио прегршт специјалних награда и Златну плакету! 

АНИП Смедерево је освојио Награду за најбољег инструменталног солисту на изворном инструменту која је додељена члану нашег народног оркестра Стефану Станковићу, за најбољи аранжман за кореографију "Свадбени обичаји из Пирота", најбољи истраживачки рад примењен у кореографији "Свадбени обичаји из Пирота", најбоље осмишљени програм и Златну плакету за освојених 97,5 бодова што им је у укупном пласману обезбедило 2. место и новчану награду од 80.000 динара. 

Победник фестивала је KУД "Бранко Радичевић" из Бешке са освојених 98,5 поена, што је само поен више од нашег градског ансамбла, а треће место у укупном пласману је освојио KУД "Соко" из Инђије са освојених 96,5 поена. 

Стручни жири чинила су еминентна имена нашег фолклора, три кореографа задужена за оцену игре и програма у целини, два етно-музиколога задужена за оцену музике и песме и етнолог задужен за оцену ношње и приказа обичаја. 

Поносни смо на наш градски ансамбл који је захваљујући свом наступу на републичком фестивалу освојио титулу вице-шампиона државе!