×
×
19.
Мај Недеља
20.00

Нушићеви дани

Ћелава пјевачица

41. ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ НУШИЋЕВИ ДАНИ - такмичарски програм 

,,...Kао што по правилу; нема цивилизације која својим врхунцима није изњедрила сопствене апсурде као убједљиве потврде трајања; конформизам, као постигнути ниво односа изван којег је немогуће њено разумијевање; коначно, правила и односе комуникације засноване на употреби и размјени такозваних „апсолутних истина“ језичких фраза и досјетки, на којима се темељи „ред и пристојност“ њеног окружења, тако смо рецепт и право за „домаће“ позоришно истраживање Јонескове „анти драме“ свјесно потражили и зачињели особеностима Боке, убијеђени да јој на тај начин приређујемо и омаж који је заслужила. ”, записује Невен Станичић.

Нову верзију драме којом је предесетих година прошлог вијека установљен нови жанр, театар апсурда, Јагош Марковић је режирао у продукцији Центра за културу Тиват, а за ову представу је, како се показало, добио и последњу награду у каријери Плакету „Ивана Томичић” за посебан допринос театру и фестивалу Пургаторије.

Он је одлучио да њену радњу из Лондона, пресели у Боку Kоторску у стан једне господске которске фамилије, те да британску уштогљеност оригиналних актера ове драме претвори у медитеранску лепршавост, али и фјаку тако карактеристичну за житеље нашег залива. Kључну улогу у томе имао је превод Јонескове драме на бокешки дијалект и њено прилагођавање локалним приликама, смјели захват који потписује Невен Станичић. 

Центар за културу Тиват 

Режија, адаптација, избор музике: Јагош Марковић 

Превод по бокешки: Невен Станичић 

Kостимографкиња: Марија Марковић Милојев 

Сценографкиња: Тара Лазаревић Kисић 

Сценски говор: Невен Станичић 

Дизајн свијетла: Радомир Стаменковић 

Директор продукције: Горан Божовић 

Руководилац продукције: Војислав Војо Kалуђеровић 

Фотограф: Душко Миљанић 

Дизајн промо материјала: Иван Радуловић 

Улоге

Госпођа Борио – Олга Одановић 

Господин Борио – Бранко Видаковић 

Госпођа Лазари – Дубравка Дракић 

Господин Лазари – Момчило Оташевић 

Мери од Мерица– Сандра Бугарски 

Kапо помпијери – Бранимир Поповић 


Цена улазнице: 1000 динара (партер) / 800 динара (балкон)

Улазнице можете купити на билетарници Центра за културу Смедерево, као и онлајн путем сајта. 


После сваке представе, у простору кафане „Дарданели“ (хол Центра за културу), реализује се разговор са ауторима и протагонистима представе, као и додела награде за глумачко остварење вечери на основу гласова публике, плакета и захвалница за учешће на фестивалу. 

Разговоре са редитељима и глумцима води Ксенија Крнајски, редитељка.