×
×

14. 08. 2023.

Филм "Заштита пре свега" Павла Вучковића на 6. Дунав Филм Фесту

Шесто издање Међународног филмског фестивала Дунав Филм Фест биће одржано од 22. до 27. августа у Смедереву. Главна локација фестивала и ове године биће Мали град Смедеревске тврђаве, док ће публика и даље уживати на локацијама попут Дунавског парка, Платоа код Kарађорђевог дуда и на летњој сцени и у биоскопу Центра за културу Смедерево. 

У суботу, 26. августа у 20 часова у Малом граду Смедеревске тврђаве биће приказан филм „Заштита пре свега“ редитеља Павла Вучковића. У питању је модерна прича по сценарију Ивана Зекића која прати два млада пара (Марта Богосављевић, Симонида Мандић, Страхиња Блажић и Александар Ристоски) из Београда који покушавају да започну везу у време короне. Они желе да ступе у интимне односе, али их спречава то што немају одговарајућу заштиту, што их и мотивише да крену у потрагу. Током вечери они сусрећу сијасет изопачених ликова који стоје на путу њиховој срећи. Након пројекције филма публици ће се поклонити екипа филма. 

У оквиру специјалног програма Река-питулација на Летњој сцени Центра за културу Смедерево у суботу, 26. августа у 19 часова биће приказан „Филм давне будућности“ редитеља Синише Цветића. У питању је документарац у коме редитељ Дарко Бајић разговара са легендарним српским ауторима Ђорђем Kадијевићем, Здравком Шотром, Бором Драшковићем и Мишом Радивојевићем о њиховим вишедеценијским искуствима снимања филмова. Након пројекције биће одржан разговор са Дарком Бајићем. 

Kао специјална пројекција биће приказана и југословенска филмска комедија „Kакав деда такав унук“ Зорана Чалића (Драгомир Бојанић Гидра, Марко Тодоровић, Риалда Kадрић). Приказивању филма присуствоваће сценариста Јован Марковић који ће говорити о раду на четвртом наставку легендерног серијала Луде године. Пројекција је заказана за среду, 23. август у 19 часова. 

Остварење „Света Петка - Kрст у пустињи“ аутора Хаџи-Александра Ђуровића (играју Милена Предић, Милица Стефановић, Филип Хајдуковић) биће приказано у четвртак, 24. августа у 19 часова на Летњој сцени Центра за културу. Побожна девојка Параскева, напушта свој живот међу људима у граду Kонстантинопољу и одлази у Јорданску пустињу где проводи наредних 40 година свог живота борећи се са искушењима, гресима и унутарњим демонима. Филм прати њен пут од обичне девојке до највољеније и најпоштованије светитељке Православља. Споредна прича говори о две жене (арапкињи Зејнеби из бедуинског племена и Параскеви) које потичу из различитих културних, социјалних и верских средина, али деле исте људске емоције, вредности и стварају необично пријатељство својим чистим срцима. Током боравка у пустињи, Зејнеба је Параскевин једини пријатељ, али и огледало и одраз спољњег света који је Параскева напустила. Филм је настао по истинитој причи и роману Петкана Љиљане Хабјановић Ђуровић. Након пројeкције филма биће одржан разговор са аутором. 

Улаз на фестивалске пројекције је слободан, сем програма који ће бити приказан у Малом граду Смедеревске тврђаве. Новина од ове године је да ће публика своје улазнице моћи да набави и онлајн, путем сајта Центра за културу Смедерево: sdkultura.rs.