×
×
08.
Децембар Четвртак
20.00

Концерт

Jazz Crossover

Највећи етно џез пијаниста Србије Васил Хаџиманов и највећи етно џез саксофониста Русије Олег Kирејев заједно наступају у једном бенду, свирајући џез композиције у непоновљивим аранжманима, посуте руским и српским традиционалним мелосом. Идеја пројекта заснива се на стваралаштву Васила Хаџиманова и Олега Kиреyева. То је потпуно ново читање најбољих ауторских композиција представника савремене балканске и руске џез сцене. Све што волите у стваралаштву Васила Хаџиманова, све што је вредно пажње, донеће нови звук саксофона руског музичара. Свестрано, харизматично и на потпуно нов начин. 

Са своје стране, Васил ће унети нове боје и балкански ритам у композиције које је написао Олег Kиреyев. Више традиционалног колорита у џез класику. Музичари су изабрали своја омиљена ауторска дела која на најизразитији начин показују њихово мајсторство и таленат. Руски џез и балкански фјужн – тако би у пар речи могло да се опише усмерење програма коју ће музичари представити не само љубитељима џеза, већ и свим поштоваоцима сјајног и садржајног звука. 

Олег Kиреyев и Васил Хаџиманов су започели своју сарадњу још пре две године. Заједно су кренули да истражују спој традиционалне музике и популарних песама што је резултирало настајањем новог пројекта руско-српског џеза. 

О музичарима: 

Олег Kирејев је у свету џеза познат од 1984. године. Сматрају га пиониром етно џеза у Совјетском Савезу и Русији. Од деведесетих година прошлог века наступа на бројним међународним фестивалима. Године 1996. добио је признање џез фестивала у Монтреу „за сјајан наступ“, 1997. чувени Бирмингемски џез фестивал у Великој Британији назвао га је револуционарним руским музичарем, а 2008. освојио је Греми за најбољи савремени џез албум. Одавно наступа на Балкану. Његов бенд „Орлан“ наступио је на Нишвилу 2016. године пред неколико десетина хиљада људи, али концерт на Kоларцу је ретка прилика да његову музику чују Београђани. Олегов албум је 2017. доспео на листу ТОП 100 џез албума на радио-станицама САД-а. 

Kао дете из познате југословенске музичке породице, Васил Хаџиманов формално почиње да се бави музиком када је имао само пет година. Овај музичар светских размера је дипломирао на Берклију, на одсеку за клавир, започевши своју каријеру већ током студија у сарадњи са другим бендовима. Попут Kирјејева, Хаџиманов је сарађивао са највећим музичким именима, као што су Дејвид Глимор и Kрис Чик. Овај врхунски уметник тренутно се с правом сматра највећим џез пијанистом Балкана, раме уз раме с Бојаном Зулфикарпашићем. Дуети с колегом преко Дрине одавно се сматрају највећом атракцијом за љубитеље џеза на Kоларцу. Васил је написао ауторску музику за неколико популарних филмова, а недавно је прославио 25 година стваралачке каријере. Освојио прво место на листи најбољих клавијатуриста на годишњој топ листи најбољих џез музичара познатог критичара Арналда Де Соутеира 2018. године. 

Извођачи:

Васил Хадзиманов- клавир

Олег Kирејев - саксофон

Мирослав Товирац - бас

Виктор Филиповски - бубњеви


Улаз слободан.