×
30.
Септембар Петак
20.00
Велика дворана

Концерт

ЛАЧНИ ФРАНЦ

ЛАЧНИ ФРАНЗ У СМЕДЕРЕВУ 

Kонтакт специјал доноси велико финале великог бенда, јер се легендарни Лачни Франз опрашта од фанова регионалном турнејом. 

„Дошло је вријеме да се опростимо на начин којег наш бренд и банд заслужују. Ове се јесени серијом концерата у регији, под заједничким називом ВЕЛИKО ФИНАЛЕ опраштамо од своје публике. Програм концерта избор је пјесама са свих наших албума. У 43 године каријере бенда објавили смо 13 студијских албума, 2 жива албума и 4 компилације. Одсвирали смо преко 2000 концерата. Од 1.1.2023. Лачни Франз одлази у повијест” – Зоран Предин. 

Лачни Франз одлази у историју. 

Легендарни словеначки новоталасни бенд под вођством Зорана Предина након 43 године каријере престаје са радом. У искључиво ауторској музици у почетном раздобљу каријере могли су се чути утицаји локалног фолк-наслеђа, џеза, елементи кабареа, блуза и богатог искуства англоамеричког арт-рока и пост-панка. Домаћа критика је њихову музику најчешће етикетирала као кабаре рок, док им се данас приписује међународна етикета хард инди. У безвременским текстовима песама Лачног Франза лирика Зорана Предина провоицира иронијом и сарказмом, несташно преплиће еротику са политиком и друштвене табуе са црним хумором. Већина текстова је готово увек двосмислена, што им даје и препознатљивост и алиби. 

„Лачни Франз су, у оно разбарушено време новог таласа, били група коју су волели захтевнији. Њихове песме су тражиле изграђен став и укључен мозак. Зоран Предин је и од критике и од колега био препознат као један од најзначајнијих југословенских рок песника. Нека врста новоталасног Арсена Дедића. Због тих песама су прави фанови Лачног Франза савладавали препереку словеначког језика. Јер вредело је сазнати шта се дешава унутар тема Не ми дихат за овратник, Нај ти пољуб нарише устнице, Јебиветер, Чакај ме, На своји страни и вечног Праслована” – Петар Јањатовић, рок новинар. 

Од 2014. године Лачни Франз наступа у подмлађеној постави. Анеј Kочевар (бас), Лука Чадеж (бубањ), Боштјан Артичек (клавијатуре) и Тине Час (гитара), свежа су крв која свира старе и нове песме енергијом Лачног Франза из осамдесетих, и пуне жиле како најмлађе публике, тако и скептичних старих фанова. 

У петак, 30. септембра 2022. године, Лачни Франз ће своје велико финале поделити са публиком у Смедереву од 20 часова у Великој дворани Центра за културу. 

Цена улазнице је 700 динара и можете их набавити на билетарници Центра за културу Смедерево. 

Резервације на телефоне: 026 4624815 и 064 8295345 или на маил адресу: marketing@sdkultura.rs.