×
×

14. 04. 2023.

Недеља имерзивног и сензорног позоришта у Смедереву

Од 17. до 21. априла Центар за културу Смедерево позива публику на ревију представа имерзивног и сензорног жанра под називом УРОНИ У ТЕАТАР. Током пет дана публика ће имати прилику да доживе две представе смедеревског позоришта ПАТОС из њиховог ауторског програма „Театар затворених очију“, као и имерзивно-мултимедијално сценско искуство француског театра Des Châteauxen l’air који посећује Смедерево у оквиру своје европске турнеје.

У понедељак, 17. априла са почетком у 18 часова, ПАТОС отвара ову Недељу представом ИСКРИЦА У МОЈОЈ ГЛАВИ, сензорна бајка за децу и родитеље, а затимнаставља у уторак, 18. априла од 20 часова са представом INNER LIGHTS којом је и започет развој програма овог позоришта у коме настају представе које се доживљавају са повезом преко очију, активирајући сва остала чула код „гледаоца“. Обе представе су доступне за само 32 особе по извођењу, а потписује их аутор и редитељ Владислав Нешић.

У среду, 19. и четвртак, 20. априла од 18 часова, као и у петак, 21. априла од 12 часова, посетиоци Центра за културу Смедерево имаће прилику да доживепредставу ДАНУБИЈА – ОГЛЕДАЛО У ВОДАМА. Пет чланова екипе – музичар, визуелни уметник, глумац и двојесценариста – позивају посетиоце да умоче своје ноге кроз имерзивно мултимедијално искуство на замишљеном путовању Дунавом. Они их воде на ово партиципативно путовање које је написано без текста, али са звуковима, сликама, телима у покрету, предметима и водом. Свака фаза представе је призор инспирисан дунавском историјом и културом и правим искуством путовања реком: германска речна митологија, бечки плес и сликарство, подунавска музика и језици, балкански гранични ратови, олује и поплаве, архитектура и меморија. Представа је заснована на путовању од маја до августа 2021, на које одлазе визуелна/перформанс уметница Рамона Поенару и глумац/редитељ Гаел Шиларт заједно са своје двоје деце бродом Аморадос да открију Дунав од његовог извора до ушћа. Ова представа је доступна за 50 посетиоца по извођењу.

Поред представе, француски уметници ће у уторак, 18. априла и четвртак, 20. априла од 12 часова приредити радионицу под називом ОСЕТЉИВА КАРТА ДУНАВА на којој ће Рамона, Гаел и њихова деца са родитељима и децом цртати колективну осетљиву мапу ове велике реке. Учесници ће експериментисати како да емоцијама и маштом преведу у цртеж перцепције свог окружења, посебно града у коме живе, близу Дунава.

Програм се реализује уз организациону подршку Центра за културу Смедерево и позоришта ПАТОС, а улаз на све програме је слободан уз обавезну резервацију и преузимање карата на благајни ове културне установе на адреси Карађорђева7, 11300 Смедерево. 

Карте се могу резервисати путем телефона +381 26 462 48 15, а радно време благајне је од 13 до 20 часова. Током празника благајна неће радити од 14. до 17. априла.

Подршка француском програму:

@Ministère de la Culture (DRAC Grand Est), @Région Grand-Est, Ville de Strasbourg, @Institut Français / IF Export, @TEATROSKOP, @Fondation pour l’artcontemporain François Schneider, @ReseauQuint’Est, @Agence Culturelle Grand-Est, @Universite de Haute-Alsace Mulhouse / Laboratoire IRIMAS