×
×

25. 04. 2024.

Нушић - селу у походе

41. ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ НУШИЋЕВИ ДАНИ - у сусрет Нушићевим данима 

Уочи Нушићевих дана желимо да публици из села смедеревског краја укажемо на значај једног од најважнијих писаца српске књижевности Бранислава Нушића. 

У оквиру наступа по селима, од 7. маја, биће изведена представа Бранислава Нушића ХАЈДУЦИ у извођењу позоришта „Сањалиште“. 

РЕЖИЈА: Радиша Вучковић

ИГРАЈУ: Никола Марковић, Радиша Вучковић, Александар Радевић, Никола Васиљевић, Јован Петровић/Урош Нововић

СЦЕНОГРАФИЈА: Тања Жиропођа

КОСТИМ: Татјана Цвјетичанин

“Поред осталих вештина које се у школи развијају, важно је и васпитавати естетски укус ученика, развијати свест о значају културе и уметности и мотивисати их да заволе језик, читање, књижевност, ликовну, позоришну и филмску уметност. Иако се сматра да је ученике најтеже мотивисати да читају лектиру, то, уз ваљане методичке подстицаје, не мора бити правило. Ученицима можемо да прикажемо и објаснимо на који начин гледање позоришне представе може приближити идејни слој дела. Због тога је наш пројекат вишеструко функционалан и користан, како за ђаке, тако и за њихове професоре.

Уметност би требало да буде доступнасвима, а како удаљеност истурених одељења и сеоских школа, може бити препрека да деца уживају у чарима театра, потребно је театар довести њима.

Наша представа има и образовну и васпитну функцију, будући да приказујемо дело једног од наших највећих књижевника. Ученици ће имати прилике да уживају у глумачкој игри, да се забаве, али и да науче много тога.

Kако је роман за децу Хајдуци део школског програма ово би била јединствена прилика да се ученици упознају са делом Бранислава Нушића. На таj начин биће мотивисани да истражују и друга дела овог значајног књижевника и да откривају идејни слој и значење његовог опуса.”