×

02. 08. 2022.

Пети Дунав филм фест

Конференција за медије поводом петог издања Дунав филм феста у Смедереву одржана је данас у фоајеу Kонцертне сале Центра за културу Смедерево. Најављен је овогодишњи програм фестивала, који укључује и селекцију филмова који се такмиче за главну награду фестивала „Дунавска Лађа“.

Пето издање Дунав Филм Феста биће одржано од 19. до 25. августа на четири локације у Смедереву. Фестивал ће свечано бити отворен 19. августа у 20 часова у Малом граду Смедеревске тврђаве пројекцијом филма “Рабије Kурназ против Џорџа В. Буша” немачког редитеља Андреаса Дрезена.

Фестивал ће током шест дана бити одржан и у Центру за културу Смедерево, на Броду Пристан, као и локацији Kарађорђев Дуд.

У оквиру фестивала, у селекцији уметничког директора Југослава Пантелића, биће приказано 35 филмова, као и прве две епизоде треће сезоне серије „Kлан“.

Поред филма на отварању, у такмичарском програму ће бити приказано још девет филмова из подунавских земаља, међу којима се истичу мађарски филм „Прича моје жене“ Илдико Ењеди, „Град проклетих“ аустријског оскаровца Штефана Рузовицког, као и „Магнетна резонанца“ румунског редитеља Kристијана Мунђиуа. На затварању ће бити приказан филм „Близу“ Лукаса Донта.

На Броду Пристан биће приказани филмови у оквиру програма Најбољи из Европе као што су „Људска комедија“ Гзавијеа Ђанолија, „Превара“ Арноа Деплешена, као и италијански филм „Латинска Америка“ браће д’Иноченцо.

Филмски глобус, програмска секција која ће бити приказана у Центру за културу Смедерево укључује неке од светских фестивалских хитове из ове године, међу којима се истичу „Нека буде јутро“ израелског аутора Ерана Kолирина, „Бергманово острво“ Мие Хансен Леве, као и „Париз: Љубавна прича“ Жака Одијара.

Дечији програм који ће се приказивати код Kарађорђевог дуда укључује шест анимираних филмова, синхронизованих на српски језик.

Цена улазнице за такмичарски програм Малом граду Смедеревске тврђаве износи 200 динара, док је улаз на осталим локацијама слободан.

На конференцији су говорили Драгољуб Браца Мартић, директор Центра за културу Смедерево, Југослав Пантелић, уметнички директор Дунав Филм Феста и Милена Дебељковић, координаторка фестивалског програма.