×
×
15.
Мај Среда
19.30

Изложба

Позориште је пречица до људске душе

41. ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ НУШИЋЕВИ ДАНИ - изложба 

Свечано отварање изложбе фотографија из представа Београдског драмског позоришта које је режирао Јагош Марковић, аутор Драгана Удовичић.

Драгана Удовичић дуги низ година фотографише представе Београдског драмског позоришта, а међу њима су се нашле и две прерано преминулог великана Јагоша Марковића (1966–2023). Представа Сумрак богова премијерно је изведена 2019. године и њоме се Марковић, после 13 година, вратио у Београдско драмско. Две године касније, одржана је и премијера друге представе, Дивље месо, а обе је трајно забележила управо Драгана Удовичић. 

Иако је позоришна фотографија у време настанка, у другој половини 19. века, била првенствено документарна, а ту функцију није изгубила ни данас, у радовима појединих аутора, као што је Удовичић, она превазилази домен документарног и равноправно функционише у домену уметничког. Ауторкино дугогодишње искуство у снимању позоришне фотографије, техничка савршеност и јединствена поетика, омогућили су јој да, поред тога што успешно ствара репродукцију позоришне представе, подједнако успешно дочарава и њену есенцију, њен дух, односно саму суштину емоције коју глумци преносе својим умећем. На фотографијама представа Сумрак богова и Дивље месо је то посебно изражено, јер се ради о јединственом сусрету два уметника, Марковића као редитеља и Удовичић као фотографа. У том сусрету, додатно оплемењеном и трећом, глумачком уметношћу, настају јединствена дела која превазилазе значење само једне од њих. 

Слободан улаз