×

28. 03. 2022.

Предавање др Александра Узелца "Крсташи и Срби"

У оквиру образовног програма Центра за културу Смедерево, сутра, 29. марта, са почетком у 19 сати, истакнути историчар др Александар Узелац, виши научни сарадник Историјског института Београд, одржаће предавање „Крсташи и Срби“. Програм ће бити одржан у Концертној дворани, а улаз је слободан. 

Излагање др Александра Узелца одвешће нас у XI и XII век када су крсташке војске и ходочасници на свом путу ка Светој земљи пролазили преко територије Балкана, где су долазили у додир и са Србима. Узелац је тему обрадио на такав начин да даје јединствен и целовит поглед на контакте крсташа и Срба и анализира их у контексту епохе имајући у виду и односе и војне и политичке позиције снага као што су Угарска и Византија у поменутом периоду, као и упорну борбу српских владара за ослобођење од византијске супрематије. Од предавача ћемо моћи да чујемo шта нам историјска истраживања говоре о сусрету српског краља Константина Бодина са једним од предводника Првог крсташког похода Рајмундом IV од Тулуза, као и о сусрету жупана Стефана Немање са царем Фридрихом I Барбаросом, једним од предводника у Трећем крсташком рату. Осим тога, имаћемо прилику да се упознамо са белешкама и подацима које су писци крсташке епохе оставили о местима и житељима Балканског полустрва, са искуствима крсташа на путу ка Константинопољу и Јерусалиму, као и са инцидентима и сукобима крсташа са становницима појединих насеља на њиховом путу. Програмско вече донеће и одређења стратешког значаја Војног пута који је повезивао Београд и Цариград, као и упознавање са особеностима подручја које је остало познато као „Бугарска шума“. 

Александар Узелац виши је научни сарадник на Историјском институту Београд. Дипломирао је на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду, где је и одбранио магистарску тезу „Furor Tartarorum – Монголи и Татари у српским средњовековним изворима“. Докторску дисертацију „Србија, Бугарска и Татари у другој половини XIII века“ одбранио је на истом факултету. Био је стипендиста Фондације за развој научног и уметничког подмлатка, као и Министарства просвете науке и технолошког развоја Републике Србије. Специјализовао се на Софијском универзитету „Св. Климент Охридски“. Области његовог истраживања су историја Златне хорде и татарског војног и политичког утицаја у југоисточној Европи током 13. и 14. века, српска и балканска средњовековна војна историја, путописи средњовековне и ране модерне епохе. Спољни је сарадник Института „Марџани“ из Казања и „Центра за средњовековне студије” Историјског факултета у Великом Трнову. Регуларни је сарадник београдског Студентског културног центра, у својству координатора програма Међународног салона стрипа и организатора више циклуса предавања везаних за теме из историје, али и девете уметности. Члан је Редакције часописа Золотоордынское обозрение који издаје Институт „Марџани“ из Казања. Аутор је књига „Крсташи и Срби“, „Под сенком пса : Татари и јужнословенске земље у другој половини XIII века“, написао је на десетине чланака, расправа и прилога, потписује предговор за дело Марка Пола „Милион“ као и коментаре у књизи, а предговор и коментаре је написао и за „Бродоломе“ Алвара Нуњеса Кабеса де Ваке...