×
×
24.
Септембар Недеља
20.00

Театар у тврђави

Шах - мат

Реч редитеља

Сећања на војводу Степу Степановића у народу не бледе, а сврха ове представе јесте учвршћивање његових дела у колективном памћењу народа као суштинских вредности које сваки човек треба да има - чојство на првом месту, јунаштво, храброст, обзирност, скромност, те љубав према отаџбини и своме роду. Ово је прича о повученом сањару кога је живот бацио у средиште историјског вртлога у коме је осећај дужности превладао све друге пориве и из кога можемо дознати штошта о његовом моралном ткању и осећају за правду, мудрост и духовитост. 


Реч аутора

Писати о војводи Степи Степановићу захтєва велику одговорност према његовом наслеђу. Не можете себи дозволити да због олаког схватања позоришта или историје урушите углед иконе храбрости, снаге и преданости једног од најзначајнијих раздобља српске историје. Војвода Степа је био војсковођа чија храброст, одлучност и посвећеност отаџбини надилазе оно што се може и измаштати. Он је био и - супруг, отац, комшија, пријатељ, познаник. Ова драма представља ємоционално путовање које рефлектује нијансе и вишедимензионалност Степиног карактера и као војсковође и као човека сатканог од врлина и мана. Очовечењем кроз смену врлина и слабости, Степа наново оживљава и гледаоцу свој живот (који је и историја и садашњост и фикција), али и контекст јєдног времена представља из првог лица. 


О представи:

Позоришна представа Шах-мат говори о животу jедног од наистакнутиjих и највољенијих српских војвода Стєпи Степановићу. Превасходно драма са протагонистима војводом Степом и краљем Александром I Карађорђевићем, обилује играним видео-записима који кроз ретроспективу догађаја дају гледаоцу увид у значајна дешавања током војводиног живота, као и најзначајније моменте у новијој српској историји (1914-1929). Аутори представом гледаоцу не намећу мишљење о историјским догађајима који су били неретка прекретница у историјском развоју државе, као и позиционирању у свету, дајући му севирани став и мишљење, већ желе да супротстављањем ставова главних протагониста гледаоцу дају више визура и могућности личног сагледавања. 


Морава театар Чачак 


Текст: Миљан Губеринић 

Режија: Владимир Јоцовић 


Играју

Војвода Степа Степановић: Миљан Губеринић 

Краљ Александар I Карађорђевић: Владимир Jоцовић 

Вила: Миња Ђелкапић 

Ађутант: Радош Теофиловић 

Сироче: Ђурађ Танкосић 

Србски православни појци 

Костимограф: Магдалена Влаић 

Организатор: Александра Илић 

Техничар: Марко Николић 

Техничка подршка: Еуро Тон Крагујєвац 

Дизајн плаката и афише: Милан Ранковић 


Улоге у филму

Франческо Бербеља: Милош Крстовић 

Капетан: Иван Перковић 

Конобар: Ивица Тодоровић 

Мали Степа: Jaков Планизић 

Степин брат: Јован Теофиловић 

Дворски послужитељ: Лука Мићовић 

Стражар 1: Милан Ранковић 

Стражар 2: Филип Бојовић 

Писмоноша: Драгиша Теофиловић 

Гост у кафани 1: Радоје Ивановић 

Гост у кафани 2: Филип Домановић 

Редов 1: Огњен Грујић 

Редов 2: Александар Јоцовић 

Гробар 1: Дејан Василић 

Гробар 2: Рајко Витковић 

Новорођенче: Угљеша Теофиловић 


Филмска екипа

Директор фотографије: Слободан Вукајловић 

Камера: Ђорђе Илић 

Монтажа филма: Милена Гавриловић 

Сценограф: Сретен Јоцовић 

Клапер: Огњен Богићевић 


Посебна захвалност: 

Радош и Драгиша Теофиловић, Народни музеј Чачак, Вила „Златни брег" Смедерєво, Саша Рајчић, Кафана „Младост" Чачак, Музичка школа „Др Војислав Вучковић" Чачак, проф. Ђорђе Jaћимовић, Градско гробље Чачак, Техничко-ремонтни завод Чачак, Србо Госпавић, Коњички клуб „Грива", Мирослав Виторовић, „Вимекс" Смедерево, Светлана Вукомановић. 


Бесплатне улазнице можете преузети на благајни Центра за културу Смедерево, као и онлајн на сајту sdkultura.rs.