×

02. 08. 2022.

Тврђава музике 2022.

Музички фестивал „Тврђава музике“, у свом трећем издању, одржаће се у периоду од 8. до 10. августа.  

Током три фестивалске вечери, у Малом граду Смедеревске тврђаве који плени својим амбијенталним особеностима, али и се истиче и по изванредним акустичким својствима, што га чини идеалном локацијом за реализацију музичких догађаја, публика ће имати прилике да ужива у концертима који говоре о држању до уметничких квалитета и истраживачком приступу музици као пољу неисцрпне инспирације. 

Овогодишњу „Тврђаву музике“ ће 8. августа отворити концерт бенда Мишко Плави Трио кога чине врхунски и афирмисани музичари: Мишко Плави, Васил Хаџиманов и Срђан Дункић Џони. Kонцерт почиње у 21 сат. 

Мишко Плави је мултиинструменталиста који се појавио на новоталасној рок сцени почетком осамдесетих година као гитариста, басиста и клавијатуриста сарађујући са бендовима: Via Talas, D’Boys, Пилоти, Екатарина Велика… Последњих година његова преокупација је хармоника, а са овим инструментом је изградио и значајну светску каријеру. Од 2000. године изводи програм „Music Around the World“ са којим је одржао више од 100 концерата у Јапану где је објавио и албум „Исток љуби запад“. Аутор је музике за неколико српских, француских и америчких филмова.  Васил Хаџиманов је велика музичка звезда, прослављени композитор и пијаниста. Школовао се на чувеном Беркли колеџу у Америци, а по природи свог стваралаштва, свог бављења музиком и обогаћујућем доприносу, један је од незаобилазних уметника када је реч о музичкој сфери која је данас позната као "world" музика. Оснивач је Васил Хаџиманов бенда, а наступао је са најпознатијим уметницима светске и регионалне музичке сцене. 

Срђан Дункић – Џони један је од најтраженијих студијских музичара у земљи. Наступао је и снимао са многим познатим музичарима и групама. Његов стил свирања карактерише висок технички ниво и виртуозност. 

Чланови бенда Мишко Плави Трио су створили аутентичан музички израз, сублимирајући више стилова у снажан и емотиван ауторски резултат, свирајући комбинацију класичне, џез и медитеранске музике, а истовремено луцидно користећи елементе соул, фанк, реге и wорлд мусиц утицаја, са наглашеним упливом балканског фолклора у појединим нумерама. На концертима овог састава се могу чути и виртуозне обраде рок, соул и џез стандарда, попут дела Стивија Вондера, Астора Пјацоле, "Cream" и других. 

Гост на концерту трија Мишко Плави је Ана Станић која се у досадашњој соло каријери која је отпочела 1998. године потврђује као врсни поп-рок кантаутор, а са триом је остварила уметничку сарадњу. 

Друге вечери „Тврђаве музике“, 9. августа са почетком у 21 сат наступиће састав "Dinamika music", електрични гудачки квартет предвођен Ди-џејем, који „сједињује музику кроз време, од Вивалдија до Мајкла Џексона“. 

Динамику чине академски музичари школовани на академијама у земљи и иностранству и током својих каријера се усавршавали и сарађивали са Леонидом Бернштајном, Серђуом Челибидакеом, Kристофом Ешенбахом, Зубином Мехтом, Мартом Аргерич, Ростроповичем… 

"Dinamika music" свира на електричним виолинама, што им даје посебан звук и динамичност, а место диригента заузео је признати Ди-џеј "Grappelli" који је оригинално обрадио све нумере за електрични састав. На тај начин су превазиђени стереотипи и монотонија у музичкој понуди. Међу првима су у Србији који изводе ремиксе најпознатијих класичних композиција. Љубитељи музике Најџела Kенедија и Ванесе Меј, Дејвида Герета, DJ Guetta, DJ Tiesta, уживаће и у наступу "Dinamika music". 

Исте вечери, са почетком у 22 сата, концерт ће одржати група ОПС. 

Лазар Џамић, маркентишки консултант и писац, у својој књизи ЦВЈЕЋАРНИЦА У KУЋИ ЦВЕЋА пише да је ОПС ... најбољи домаћи рок бенд за који нико није чуо!, а притом под домаћи подразумева Еx-YU простор. 

ОПС се изродио из истоименог смедеревског позоришта и 1977. године своју музичку премијеру имао на музичком Фестивалу Омладина у Суботици. Изузмемо ли локалне свирке и мини турнеју Гимазија-Лештар-Гимназија кад су током само недељу дана три пута пунили сале, 1979. године победили су и на 13. Зајечарској гитаријади. Исте године ОПС поново наступа у Суботици, овај пут и у званичном програму и на Вечери слободних форми. И потом бенд хибернира до 2010. године када 24. маја, у предвечерје датума своје младости, на један дан оживљава стари биоскоп Светлост и прави меморијални концерт поводом тридесет година од распада бенда. И поново деценија хибернације након које се појављује албум МАЛА ПРОДАВНИЦА ДЕЛИKАТЕСА са десет деликатесних љубавних песама заустављених у развоју, надограђених искуством, и животним и музичким, са потпуно новим аранжманима, али неодвојивих од доброг рокенрола. 

Завршни концерт у оквиру овогодишње „Тврђаве музике“ одржаће 10. августа са почетком у 21 сат популарни бенд „Ничим изазван“. 

Током деценије свог постојања, бенд Ничим изазван, основан 2012. године од стране Бориса Бакалова и Бојана Глувајића постао је један од омиљених састава на домаћој и регионалној сцени. Свој први CD објавили су 2014. године под називом Ничим изазван. Албум је привукао велику пажњу. Први сингл "О теби" је постао прави хит, доспео је на прва места готово свих топ-листа у Србији и проглашен је за хит године на годишњој листи радија Б92. Бенд је наставио са издавањем врло успешних синглова попут песама: Глас, Тридесет, Било где и Рекла је. Ове године објавили су ЕП Покоримо ноћ. 

Kонцентрисани су на ауторску музику са крајње искреним текстовима инспирисаним љубављу, животом, разним унутрашњим дилемама, сукобима и свакодневицом која се крије иза баналности која нас окружује. 

Покровитељ фестивала је Град Смедерево, а реализатор Центар за културу Смедерево. 

Цена улазнице за целовечерњи програм: 200 динара. 

Продајно место:  Билет сервис у Центру за културу Смедерево од 15.00 до 20.00 радним данима и викендом од 10.00 до 21.00 (од 8. до 10. августа) 

Напомена: Улазнице можете купити искључиво на билетарници Центра за културу Смедерево. 

Резервације на телефоне: 026 4624815 и 064 8295345 или на мејл адресу: marketing@sdkultura.rs