×
×

29. 05. 2023.

Завршени јубиларни 40. Нушићеви дани

Завршница овогодишњих 40. „Нушићевих дана“ је уз, традиционалну доделу фестивалских награда у свечаној атмосфери, обухватила и својеврсни музичко-сценски времеплов „Алкибијаду“ који је кроз дијалог на сцени и извођење музичких нумера које трају ставио акценат на непресушни значај уметности, лепоте и љубави у животу човека. Својим интерпретацијама вече су обогатили Мина Лазаревић, Наташа Радовановић, Љиљана Стјепановић, Ивана Кнежевић, Жарко Степанов и Горан Јевтић, а кроз програм су публику водили Марта Богосављевић и Милош Ђорђевић, које смо имали прилику да видимо и као извођаче, у пратњи окрестра Нушићеве бебе и уз трубачицу Данијелу Веселиновић као специјалну гошћу. 

Током завршне вечери, на сцени на којој су протеклих дана драмски уметници оживљавали ликове у представама и пленили духом позоришне игре, проглашени су фестивалски лауреати. 

Према одлуци стручног жирија за доделу Нушићеве награде за најбољу представу у целини и награде „Милосав Буца Мирковић“ за најуспешније глумачко остварење на фестивалу, који су чиниле драмске уметнице Љиљана Стјепановић, Тања Бошковић и Душанка Стојановић Глид, Нушићева награда за најбољу представу у целини припала је представи Народног позоришта у Београду „Очеви и оци“, према роману Слободана Селенића, а у режији Вељка Мићуновића. Жири је истакао супериорно читање Селенића, уједначено игру ансамбла и високе домете свих ликова. 

Истој представи припала је и Нушићева награда за најбољу представу у целини на основу гласова публике. Оценом 4,61 представа „Очеви и оци“ надмашила је друга позоришна остварења која смо могли да видимо у оквиру такмичарске селекције. 

Награда за најуспешније глумачко остварење на фестивалу по оцени стручног жирија, која носи име Милосава Буце Мирковића, есејисте, позоришног и књижевног критичара, песника и публицисте, дугогодишњег сарадника фестивала „Нушићеви дани“ припала је Војиславу Брајовићу за улогу оца у представи „Отац“ Атељеа 212, према тексту Флоријана Зелера, а у режији Паола Мађелија. У образложењу жирија указано је на вредност психолошке студије лика, на драмску суптилност, изнијансирану игру и партнерство, као и на ирационални проток радње из перспективе темпераментног, крхког, покиданог, нервозног, немирног, одумирућег сећања. 

Нушићева награда за животно дело глумцу-комичару, на основу одлуке жирија који је радио у саставу: Мирослав Радоњић, театролог и директор Стеријиног позоришта, Гордана Ђурђевић Димић, драмска уметница и Небојша Дугалић, драмски уметник, додељена је драмској уметници Ренати Улмански. Појављивање ове глумице на сцени и њено достојанствено обраћање били су, у погледу изазваних емоција, кулминација вечери. Рената Улмански, која је око седамдесет година провела пред публиком у позоришту и као глумица пред камерама, нагласила је везу између хумора и хуманости и драгоценост награде која јој је додељена, како је казала, не због тога што је сада нешто постигла, него због тога што је таква каква је. 

Фото: Ненад Живановић