×
×
24.
Април Среда
19.00

Трибина

Истраживање историје конфликта и суживота човека и дивљег света на Балкану - Пројекат “ARCHAEOWILD”

Пројекат ARCHAEOWILD који финансира Фонд за науку Републике Србије у склопу програма ИДЕЈЕ, представља савремени приступ археолошком истраживању у нашој земљи. Истражујући историју суживота и конфликата између људи и дивљег света, односно биљака и животиња, у протеклих 10.000 година, покушавамо да разумемо како се данас налазимо у оволиком проблему када је у питању опстанак наше и других врста. На том путу комбинујемо различите методе, како би добили што ширу и што јаснију слику - од читања историјских извора и проучавања ликовних представа, преко анализе животињских и биљних остатака са археолошких локалитета у нашој земљи, до коришћења најсавременијих научних метода попут анализе древне ДНК и анализе односа стабилних изотопа угљеника и азота у животињским костима и зубима. Резултати које смо добили по први пут нам дају увиде у историјат присуства дивљих животиња попут јелена или мрког медведа на нашем простору, а од користи су и колегама који се баве другим наукама и дисциплинама, попут конзервационих биолога! Пројекат заједнички спроводе истраживачи и истраживачице Лабораторије за биоархеологију на Филозофском факултету у Београду, Археолошког института у Београду и Одељења за археологију Филозофског факултета у Новом Саду.

Предавачи:

др Соња Вуковић, доцент на Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду, руководитељка Лабораторије за биоархеологију и руководитељка пројекта; 

Димитрије Марковић, археолог, студент докторских студија Лабораторија за биоархеологију, Филозофски факултет у Београду. 

Слободан улаз