×

20. 09. 2022.

Меша Селимовић - 40 година од смрти!

Народна библиотека Смедерево и Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ у понедељак, 26. септембра, обележавају 40 година од смрти великог југословенског књижевника Мехмеда (Меше) Селимовића. Поводом тога у Концертној дворани Центра за културу Смедерево, у 19 сати, биће одржано предавање проф. др Александра Јеркова, књижевног критичара, антологичара, теоретичара и историчара књижевности, редовног професора на Филолошком факултету у Београду и директора Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“. 

Професор Јерков ће говорити на тему Лаж и трагедија у Мешином „Дервишу“ (а и Пекићевом „Како упокојити вампира“), те ће својим предавањем направити комплексан осврт на низ књижевних и филозофских концепција које су у вези са стваралаштвом великог југословенског писца. 

Према његовим речима, у тумачењу романа „Дервиш и смрт“ јавља се питање трагедије, које се може разумевати у расколу Мешиног животног искуства и стваралаштва, у разумевању српске имагинације од епске песме „Зидање Скадра“ до Пекићеве прозе, и широком луку историје идеја од Хегела, преко Фридриха Диренмата, Рудолфа Штајнера, па све до Џудит Батлер. 

Добро дошли!