×

29. 05. 2022.

Затварање 39. Позоришног фестивала "Нушићеви дани"

Пратећи из вечери у вече представе у оквиру 39. Нушићевих дана публика је била саговорник и саучесник у „причама нашим, причама насушним“ које је изнедрио и исткао неуморни и моћни дух позоришта. Приче, судбине, страсти, болови, радости и тежње ликова који су се појављивали на сцени сведочили су о могућностима позоришног израза да оствари дубоки дослух са тананим нитима нашег душевног живота, да нам каже нешто од суштинске важности, да нас упути на тајновите чиниоце у нама захваљујући којима смо заправо људска бића, да нас тргне, опомене, оплемени, озари... 

Свечани програм затварања овогодишњих Нушићевих дана упутио је на „чудесну везу“ између позоришта и кафане као места окупљања, спознаје света око себе, рађања уметничких идеја и сагледавања свог лица и наличја. У евоцираном амбијенту кафане на сцени која је окупила чланове жирија, музичаре, глумце, учеснике програма затварања фестивала на завршном сусрету са публиком, чули смо стихове, познате музичке нумере као и проглашења овогодишњих лауреата. 

Свечаним програмом доделе фестивалских награда и затварања фестивала у Центру за културу Смедерево је 26. маја завршен 39. Позоришни фестивал „Нушићеви дани“ који се ове године одвијао под слоганом „Приче наше, приче насушне“. 

Нушићева награда за најбољу представу у целини по оцени стручног жирија припала је представи „Ана Карењина“, према делу Лава Николајевича Толстоја, у извођењу Новосадског позоришта Ujvideki Szinhaz, а у режији Дејана Пројковског. 

Образложење жирија: 

"Представа „Ана Карењина" Лава Николајевича Толстоја у изведби Новосадског позоришта Ujdiveki szinhaz у режији Дејана Пројковског снажан је позоришни доживљај. Редитељ Дејан Пројковски са врло мало текста, користећи Толстојев роман скоро као синопсис, успева да исприча узбудљиву причу о судбини жене-човека растрзане између друштвених узуса и својих осећања. Кроз врло модеран израз, слажући маштовите слике живота јунака, у драматичној сценографији, а све подржано врхунском игром ансамбла, добили смо фантастичну, узбудљиву, несвакидашњу, раскошну изведбу великог класика. Овај модеран приступ је допринео да се још више извуче поетика и суштина романа и савременом гледаоцу пренесе дубина и трагика људске душе. Надамо се да ће ова представа подићи лествицу нашег позоришта и постати стандард у погледу на позоришну уметност." 

Нушићева награда за најбољу представу у целини на основу гласова публике, припала је представи „Заљубљени Шекспир“ по мотивима филмског сценарија Марка Нормана и Тома Стопарда, у извођењу Београдског драмског позоришта, у режији Ане Томовић. Просечна оцена коју је добила представа је 4,80 чиме је она, у погледу суда публике, надмашила остале представе у фестивалском програму. 

Награда за најуспешније глумачко остварење на фестивалу по оцени стручног жирија, која носи име Милосава Буце Мирковића, есејисте, позоришног и књижевног критичара, песника и публицисте, дугогодишњег сарадника фестивала „Нушићеви дани“ додељена је Дари Џокић за улогу Љиљане у представи „Ролеркостер“ Атељеа 212 по тексту Јелене Кајго, а у режији Милице Краљ. 

Образложење жирија: 

"Дара Џокић једноставним, реалистичним средствима, веристички искрено доноси лик Љиљане, жене која не прихвата ново време и његова правила, чезне за прошлошћу и грчевито покушава да своју породицу задржи и усмери на своје схватање живота. Врло духовито, без наметања, са мером, уз на моменте и драмски израз, Дара Џокић у својој игри балансира између комичне и трагичне јунакиње. На тај начин нам доноси живот на сцену. Прави живот који сви живимо. Најтежа дисциплина у позоришту је живети и проживети живот на сцени. То успева само великим мајсторима." 

Стручни жири за доделу награде за најбољу представу и награде „Милосав Буца Мирковић“ за најуспешније глумачко остварење на фестивалу ове године радио је у саставу: Исидора Минић, драмска уметница, председник жирија, Слободан Бода Нинковић, драмски уметник и Милорад Мики Дамјановић, драмски уметник. 

Добитник Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару је драмски уметник Богдан Диклић. 

Жири за доделу Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару, радио је у следећем саставу: Мирослав Радоњић, театролог и директор Стеријиног позоришта (председник жирија) и чланови: Гордана Ђурђевић Димић, драмска уметница и Небојша Дугалић, драмски уметник. 

Аутори награда су вајари мр Власта Филиповић и др Зоран Кузмановић. 

У оквиру свечаног програма доделе награда и затварања фестивала изведен је програм Нушићев шоу „Срећна фамилија“ у коме су учествовали Урош Јовчић, Слободан Бода Нинковић, Исидора Минић, Милорад Мики Дамјановић, Мина Лазаревић, Стеван Пиале, Драгана Мићаловић, Марко Милошевић, оркестар „Лорд и господа“ са гошћом Данијелом Веселиновић, трубчицом.